fbpx

Hvepsestik

Det er forbundet med stor smerte og ubehag at blive stukket af en hveps. Særligt børn kan opleve det skræmmende, da en hveps kan stikke, uden barnet har nået at registrere den.

Der findes mennesker, som er overfølsomme overfor giften i et hvepsestik, og for hvem det kan være livstruende at blive stukket.

Uanset om du før er blevet stukket i dit liv eller ej, er der god grund til at gøre en indsats for at undgå de ubehagelige hvepsestik.

Få kendskab til hvepsens natur og undgå hvepsestik

Det bedste redskab til at undgå stik er at kende til hvepsenes natur og adfærdsmønstre. Når du ved, hvad der kan resultere i stik, og hvorfor en hveps stikker, kan du undgå disse situationer.

En hveps stikker, når den føler sig truet. Stikket er dens forsvar mod fare.

Forstyrrelser af et hvepsebo er en af de mest farlige situationer, når det kommer til risikoen for stik.

Risikoen for at blive stukket er i høj grad betinget af årstiden.

I foråret er hvepsene i gang med at bygge deres reder. Her vil de som udgangspunkt kun stikke, hvis deres bo eller afkom er i fare.

Den største risiko for hvepsestik er i sensommeren.

Her jager hvepsene sukkerholdige fødevarer og har intet afkom at fodre. Risikoen for at blive stukket kan være i situationer, hvor du griller, er på picnic, spiser is eller andre aktiviteter, som indebærer sødt mad og drikke.

Gode råd til at undgå hvepsestik

Det er umuligt at helgardere sig mod stik fra en hveps. De er hurtige, og de kan stikke, uden du når at reagere.

Der er gode råd, du med fordel kan gøre brug af, når du vil undgå risikoen for hvepsestik:

  • Registrerer du en hveps, skal du forholde dig roligt og fjerne dig langsomt fra den
  • Du må ikke ragere med store bevægelser, da hvepsen opfatter dette som et angreb på den
  • Du må ikke efterlade sukkerholdige drikkevarer uden opsyn
  • Dæk alt mad og drikke til så hvepsene ikke kan komme til det

Har du børn med på udflugt, er det en god idé at have en pakke vådservietter med dig. Det er vigtigt, at du sørger for at holde barnets hænder og mund ren, så der ikke efterlades rester af søde sager, som kan tiltrække hvepsene.

Behandling af hvepsestik

Er uheldet ude, og du er blevet stukket, findes der måder, hvorpå du kan dulme smerten. Du skal hurtigst muligt skabe et køligt kompres på området, hvor stikket befinder sig. Det kan være et fugtigt og koldt viskestykke eller en ispose med stof omkring.

Det kan være nødvendigt at tage smertestillende håndkøbsmedicin.

Hvis du oplever hævelse, kan en antihistamin-tablet lindre.

De almindelige reaktioner er smerte på området, hvor du er blevet stukket. Du kan føle dig utilpas og få behov for at hvile.

Når det kommer til behandling af hvepsestik, er der faresignaler, du skal holde øje med.

Eftersom visse personer er allergiske overfor giften i stikket, kan et stik fra en hveps i disse tilfælde medføre reaktioner, som kræver, at du kontakter ambulance.

Symptomer på den allergiske reaktion (kaldet ”anafylaksi”) er:

  • Åndedragsbesvær
  • Hæs stemme
  • Kvalme eller opkast
  • Svimmelhed
  • Voldsomt, opsvulmet ansigt
  • Problemer med at synke

Minimér risikoen for hvepsestik derhjemme

Forstyrrelser af et hvepsebo er iblandt de mest farlige situationer, som kan medføre stik. Har du opdaget et hvepsebo omkring boligen, skal du kontakte AZskadedyrsservice.dk, som kan fjerne og eliminere forekomsten af hvepse.

Det er forbundet med stor risiko for dig selv og din familie, hvis du forsøger at fjerne en rede med flere tusinde, aktive hvepse.

Når du søger hjælp fra vores professionelle teknikere, vil behandlingen af hvepseboet foregå på skånsom og forsvarlig vis, så du beskytter dig selv og din familie mod hvepsestik i fremtiden.

 

Vi bekæmper hvepse, bier, borebiller, lopper, mår, mus, rotter og myrer. Herudover bekæmper vi også sølvfisk, skægkræ, væggelus, duer, m.m. Dog skal du, hvis du opdager rotter meddele det til din kommune.

Åbningstider

Telefon er åben fra 8-16 på alle hverdage.

Kører alle dage efter aftale.

Vi dækker hele Fyn & Jylland
Samt Sjælland
Ingen kørselstillæg
Ingen skjulte gebyrer eller weekend tillæg