fbpx

Du har myrer, men hvilke myrearter er der tale om?

Hvis der er en ting, der kan hjælpe, hvis du skal slippe af med myrer, så er det at vide, hvilke myrer der er tale om. På verdensplan findes der nemlig flere tusind forskellige myrearter, heldigvis er der ikke synderligt mange af dem, du kan støde på i Danmark.

En af de nemmeste måder at slippe af med myrer, er at ringe efter en skadedyrsbekæmper. Der er det sådan set lige meget hvilken slags myrer du har, men hvis du vil være på forkant med problemerne, eller vil være lidt bedre forberedt, inden du ringer efter skadedyrsbekæmperen, så får du her en lille vejledning i, hvordan du identificerer de mest almindelige, danske myrearter.

Den sorte havemyre

Den sorte havemyre lyder det latinske navn lasius niger. Det er en lille sort myrer, og er nok den myre de fleste af os ville kalde en tissemyre. De er alle et sted mellem mørkebrune og sorte i farven og soldaterne er mellem 4 og 5 millimeter lange. Dronningen er derimod helt op til 15 millimeter i længden. Den sorte havemyre har ingen brod, så der er ingen fare for at blive stukket.

Den sorte havemyres livscyklus

Den sorte havemyres livscyklus centrerer omkring dronningen. Det samme er sandt for langt de fleste myrer. Dronningen overvintrer i jorden mens kolonien uddør, og i løbet af foråret lægger hun æg i jorden. 3-4 uger senere klækker æggene, og larverne kommer ud. Larverne får næring ved at spise sekreter fra dronningens spytkirtel indtil den første larve udvikler sig til soldat.

I løbet af foråret, sommeren og efteråret står soldaterne for at pleje larverne, bygge reden og finde føde, så de kan overleve. De kønsmodne hanner fødes senere på sæsonen, hvorefter de befrugter dronningen og cyklussen starter forfra.

Den sorte havemyres vaner

Den sorte havemyre foretrækker at leve af søde madvarer og proteiner, og som så mange andre myrer, følger myrerne spor fra maden.

Den sorte havemyrers tuer er ofte at finde udendørs i jorden, eller under gulvet på solsiden af en bygning. Dette er ligeledes sandt for de fleste myrearter.

Parringen foregår fra midten af sommeren til sensommeren, hvor de kønsmodne hanner og dronninger parer sig i fri luft. Hannerne dør efter parringen.

Faraomyrer

Monomorium pharaonis eller faraomyren er en del mindre end mange andre myrearter. Soldaterne er højest to millimeter lange og er en blanding af gule og brune i farven. De kønsmodne hanner er 3 millimeter lange, har vinger og er sorte. Dronningerne bliver højest 6 millimeter i længden, ligesom hannerne har hun også vinger og så er hun mørkerød i farven.

Faraomyrernes livscyklus

Modsat de fleste andre myrearter bor faraomyrerne i kolonier med flere dronninger, og ligeledes lever de hele året, hvilket også gør at deres parring kan finde sted hele året, hvilket også er atypisk for de fleste myrearter.

Selvom der er tale om en myreart med vinger, er de faktisk sjældent i brug, og faraomyrerne taber vingerne kort tid efter parringen, der foregår i luften.

Faraomyrernes vaner

Faraomyrerne lægger ofte spor i nærheden af varmekilder, og de finder primært næring i proteiner som kød, fedt, blod, døde insekter, hudceller etc.

Faraomyrerne er den primære grund til, at man bør holde øje med gamle myretuer. Faraomyreren er nemlig en af de myrearter, der parrer sig og danner tuer i og omkring forstyrrede bo, som f.eks. en gammel myretue, der er blevet ryddet med insektgift.

Boet er ofte placeret i opvarmede bygninger og fugtige områder, hvilket gør at faraomyrer ofte er at finde på hospitaler. Kolonierne kan bestå af helt op til 300.000 myrer.

Få professionel hjælp

Hvis dit hjem er invaderet af myrer, er det en rigtig god idé at ringe til en professionel skadedyrsbekæmper, der kan hjælpe dig med at planlægge, hvordan du bedst kommer myrerne til livs. Hos AZ Skadedyrsservice får du effektiv, professionel hjælp til myrebekæmpelse.

Vi bekæmper hvepse, bier, borebiller, lopper, mår, mus, rotter og myrer. Herudover bekæmper vi også sølvfisk, skægkræ, væggelus, duer, m.m. Dog skal du, hvis du opdager rotter meddele det til din kommune.

Åbningstider

Telefon er åben:
Fra 7 til 20 på alle hverdage.
Fra 9 til 15 i weekend.

Kører alle dage efter aftale.

Vi dækker hele Fyn & Jylland
Samt Sjælland
Ingen kørselstillæg
Ingen skjulte gebyrer eller weekend tillæg